Thursday, January 26, 2012

Usaha Terbaik Kerajaan Bantu Rakyat

Utusan Malaysia
Sabtu: 14.1.2012

KUALA LUMPUR 13 Jan. - Ahli-ahli ekonomi menyifatkan usaha kerajaan memperkenalkan Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (Sara 1Malaysia) sebagai inisiatif terbaik setakat ini dalam membantu meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah.

Menurut mereka, langkah kerajaan mewujudkan Sara 1Malaysia tepat pada masanya, sekali gus merealisasikan impian rakyat berpendapatan rendah untuk menabung.

Pensyarah Kanan Pengurusan Strategik, Kolej Perniagaan Universiti Utara Malaysia (UUM), Haim Hilman Abdullah berkata, mereka yang layak menyertai skim itu diharap tidak melepaskan peluang membuat pelaburan kerana pulangannya dijamin kerajaan.

Katanya, walaupun terpaksa membayar pinjaman daripada institusi kewangan terpilih melalui skim itu, rakyat masih menikmati lebihan pulangan daripada program tersebut.

''Saya menganggap program Sara 1Malaysia ini adalah yang terbaik daripada program yang pernah diperkenalkan sebelum ini dan sememangnya sudah lama ditunggu-tunggu oleh rakyat berpendapatan rendah.

''Akhirnya, hasrat mereka ini untuk membuat pelaburan masa depan menjadi kenyataan melalui program Sara 1Malaysia," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan Sara 1Malaysia bertujuan meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan dengan jaminan pulangan antara RM5,000 hingga RM13,000 selepas lima tahun.

Selain itu, menurut Haim Hilman, usaha kerajaan itu mampu merancakkan lagi perkembangan ekonomi negara berikutan peningkatan kuasa beli yang lebih besar dalam kalangan rakyat berpendapatan rendah.

Beliau turut mengesyorkan agar kerajaan membuka lebih banyak peluang kepada isi rumah yang berkelayakan.

Sementara itu, penganalisis ekonomi, Tan Sri Dr. Ramon Navaratnam berkata, usaha kerajaan itu dianggap terbaik dan murni demi memastikan rakyat berpendapatan rendah tidak terkecuali membuat pelaburan.

Namun, katanya, pelaksanaan Sara 1Malaysia perlu dijelaskan secara terperinci bagi mengelak kekeliruan pelbagai pihak terutama rakyat sendiri,

''Usaha ini satu inisiatif yang baik, namun saya bimbang jika rakyat tidak diberi penjelasan terperinci berhubung pelaksanaannya akan ada pihak tertentu cuba mengambil kesempatan pula dan akhirnya program ini gagal mencapai matlamatnya,'' katanya.

Pandangan itu turut disokong Pensyarah Fakulti Ekonomi, Kewangan dan Perbankan UUM, Prof. Amir Baharuddin yang menyifatkan inisiatif kerajaan itu mampu meningkatkan pendapatan boleh guna dan menggalakkan minat melabur di kalangan rakyat berpendapatan rendah.

Katanya, rakyat yang disasarkan dalam skim ini tidak perlu bimbang dengan sebarang risiko kerugian memandangkan ia dijamin kerajaan, malah menjanjikan pulangan tetap setiap bulan.

No comments: